Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 27 -1-2015


Πρώτον: Σημαντική η πράξη της νέας Κυβέρνησης  της χώρας που προέβη - χωρίς περιστροφές- σε δημόσια  καταδίκη της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής,  η οποία  με μια πρακτική διεθνούς λαθροχειρίας, επιχείρησε -αυθαίρετα και  παραβιάζοντας τον πυρήνα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να εμφανίσει σύμφωνη την Ελλάδα  στα νέα μέτρα  κατά της Ρωσίας. Στη δήθεν κοινή δήλωση των 28 ηγετών της ΕΕ ..Να επισημάνουμε εδώ ότι και η  Κύπρος δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου   εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της  και τη διαφωνία της Κυπριακής  ηγεσίας.  Ύστερα από μια θλιβερή πενταετία  κατάλυσης της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας από τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου,  Λ. Παπαδήμου, Α. Σαμαρά και Β. Βενιζέλου, η ελληνική Κυβέρνηση επαναφέρει τη χώρα στην άσκηση των δικαιωμάτων της, που εδράζονται σε αμοιβαίες συνθήκες  στην Ε.Ε.  Και δήλωσε ότι δε θα συνεχίσει την πολιτική των βλαπτικών για τη χώρα πολιτικών,  του τύπου: <<διαρκές  εμπάργκο>> κατά της Ρωσίας, σε βάρος αμοιβαίων -ιδιαίτερα οικονομικών- συμφερόντων  Ελλάδας - Ρωσίας. Τέλος, θέση της Ελλάδας αποτελεί  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις διακηρυγμένες αρχές, είναι  μια ζώνη ειρήνης και συνεργασίας και όχι το μακρύ χέρι των νέο-μακαρθιστών της Ουάσιγκτον που επιδιώκουν ένα νέο ψυχρό πόλεμο, επαναφέροντας τη λογικής της ισχύος, προκειμένου να προωθήσουν  συμφέροντα γεω-στρατηγικά, ενεργειακά, επιβολής άνισων όρων διεθνούς εμπορίου κ.ο.κ.

Δεύτερον: Ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα σε συνεργασία με τον Π. Καμμένο. Κυβέρνηση  δύο κομμάτων αντίθετων ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά με κοινή βάση την αντι-νεοφιλελεύθερη και αντι-μνημονιακή πολιτική. Κατά της στρατηγικής της λιτότητας  στη χώρα και  στην Ευρωζώνη. Η περίοδος της διάλυσης της χώρας ανέδειξε και  νέο-ραγιάδες, κουτοπόνηρους, αλλοτριωμένους, θλιβερούς απολογητές της νεοφιλελεύθερης και βάρβαρης λιτότητας που τώρα ασκούν κριτική στη νέα Κυβέρνηση από βαθιά συντηρητικές θέσεις. Η χώρα όμως, καθώς και οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ανάγκη από μια κριτική, από προοδευτική σκοπιά.

Πρώτη παρατήρηση: Μεγάλο σχήμα, εκτεταμένες υπουργοποιήσεις  στη λογική τόσο των έκτακτων συνθηκών αλλά και στελεχο-απαιτήσεων και  ισορροπιών  σε κυβερνητικά στελέχη των τριών ρευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με πλέον των δέκα  που προέρχονται από το ΚΚΕ,  με πλέον των δέκα  που προέρχονται από το ΚΚΕ εσωτερικού, με οκτώ ΠΑΣΟΚΟγενείς και με πέντε από τους ΑΝ.ΕΛ.

Δεύτερη παρατήρηση: Και Αντιπρόεδρος και τρείς Επικρατείας. Προφανής συγκέντρωση ελέγχου από τον Πρωθυπουργό του διευρυμένου Υπουργικού Συμβουλίου.

Τρίτη θέση και κριτική που αφορά στη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, αλλά  και στις ευθύνες της νέας  Κυβέρνησης που ανέλαβε σήμερα. Η χώρα είναι σε χειρότερη θέση  από ότι το 2009. Το πρώτο πρόβλημα τότε ήταν η διάλυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας καθώς και  η φοροδιαφυγή, η φορο-αποφυγή  και η κρίση υπερ-επαγγελματισμού σε υπηρεσίες και παρασιτικές δραστηριότητες. Αντί αυτών, οι φωστήρες μέσα και έξω από τη χώρα οδήγησαν από το 2010 στην καταστροφική  λογική της αντιμετώπισης άλλων θεμάτων, όπως το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, στη μονεταριστική, νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και διάλυση,  στο να  μεταβιβάσουν πλούτο, στη χρηματοπιστωτική λαφυραγώγηση, στο να υποτιμήσουν τη χώρα  και να επιβάλουν το έργο που ήξεραν, δηλαδή το  μοντέλο της φθηνής Φλώριδας των ΗΠΑ  με ρεσεψιονίστ και σερβιτόρους, με φτηνή εργασία στη παραγωγή, αλλά και  με  εργολαβίες οδικών δικτύων και άλλων υποδομών. Ως εκ τούτου, το πρώτο θέμα για μια προοδευτική Κυβέρνηση  είναι να απορροφηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για τη  δημιουργία παραγωγικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για  τη δημιουργία εισοδημάτων και για εξαγωγή προϊόντων. Και όχι  για οδικά δίκτυα, τσιμέντα και εργολαβίες.

Και το λέμε αυτό γιατί δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για  παραγωγή προϊόντων και δημιουργία θέσεων εργασίας. Γιατί η επιχειρηματική τάξη δεν βρίσκει ρευστό στις τράπεζες και είναι σφιχτή στο να επενδύσει δικό της πλούτο και το λέμε αυτό γιατί η χώρα έχασε το 1/3 του εθνικού της πλούτου  από τους σωτήρες  και μπήκαν άνω των 300 χιλιάδων λουκέτα. Το Ισραήλ έχει πλούτο στο 20%  του ΑΕΠ από τις νέες τεχνολογίες. Οι σωτήρες που απήλθαν, μετέφεραν συστηματικά κονδύλια του ΕΣΠΑ στο Υπουργείο υποδομών για οδοποιία και εργολαβίες, ακυρώνοντας επενδύσεις στη καινοτομία, στις εταιρίες νέων τεχνολογιών.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί είδαμε την ένταξη -από τη νέα Κυβέρνηση- του Υπουργείου Υποδομών  στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δηλαδή, στη κεντρική διαχείριση και διανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η χώρα  επειγόντως χρειάζεται παραγωγή, προϊόντα και θέσεις εργασίας  και όχι εργολαβίες. .Όταν χρειασθεί θα επανέλθουμε  γιατί αυτό αποτελεί  το  Α και το Ω της άλλης πορείας για τον Ελληνικό λαό και το τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: